Відмінність промислового ПК від комерційного ПК
Промислові ПК розроблені для роботи в агресивному і брудному середовищі тоді, як комерційні ПК не призначені для роботи в таких умовах.

Зазвичай промислові комп’ютери використовують у важких промислових умовах, коли вплив високих температур, вібрації та стрибків напруги можуть завдати шкоди звичайному комп’ютеру. Тому промислові комп’ютери мають внутрішні компоненти, виготовлені зі сплавів, які є достатньо міцними, щоб витримувати високі температури та вібрації.

Надмірне нагрівання може вплинути на продуктивність і термін служби обладнання. Більшість зовнішніх корпусів промислових ПК мають міцне алюмінієве шасі, яке діє як радіатор, який відводить тепло від критичних внутрішніх компонентів. Комерційні ПК рекомендовано працювати в діапазоні температур близько 30-35°, тоді як промислові ПК можуть працювати при температурах від –40°C до 70 °C.
Оскільки комп’ютери з вентиляторами можуть вийти з ладу через забруднення пилом, промислові комп’ютери розроблені з безвентиляторною системною, яка використовує радіатори для охолодження. Це дозволяє промисловим комп’ютерам функціонувати в суворих температурних умовах.

Промислові комп’ютери розроблені спеціально для автоматизації виробництва, де пил і бруд є супутниками. Тому, спеціально розроблена конструкція промислових комп’ютерів не потребує вентиляційних отворів для охолодження, запобігаючи потраплянню пилу та бруду в середbну комп’ютера. Комерційний ПК не призначений для роботи в таких умовах. Промислові ПК здатні витримувати високі вібрації, які можуть завдати шкоди комерційним ПК. Більшість промислових комп’ютерів мають високий рівень ударів і вібрації і стійкості до факторів зовнішнього середовища.

Промислові ПК пропонують захист IP, тоді як комерційні ПК ні. Промислові комп'ютери захищені не тільки від пилу, вони також можуть бути водонепроникними. Наприклад, у харчовій чи хімічній промисловості.

Промислові ПК дозволяють запускати потужне автоматичне програмне забезпечення, керувати складними програмами та електричними системами з максимальною надійністю та високою продуктивністю.

Ще одним фактором є простота та вартість ремонту або заміни протягом терміну служби ПК. Промислові ПК є більш розширюваними, ніж комерційні ПК, і здатні постійно підтримувати як нові, так і застарілі програми. Оновлення та доступність запасних частин не є проблемою.

Незважаючи на те, що промисловий ПК вимагає більших інвестицій спочатку, загальна вартість використання промислових ПК набагато нижча, в порівнянні з вартістю регулярного ремонту або заміни комерційних ПК, які не витримують суворих вимог промислового використання.