Пояснення щодо рейтингів захисту IP. Як вибрати правильний захист IP для вашого промислового комп’ютера

Посібник із рейтингів захисту від проникнення (IP).

Тверді речовини

Вода

1.Захист від твердих предметів більше 50 мм, наприклад рук.1.Захищено від вертикально падаючих крапель води. Дозволено обмежене проникнення.
2.Захищено від твердих предметів розміром понад 12,5 мм, наприклад пальців.2.Захист від вертикально падаючих крапель води завдяки нахилу корпусу до 15 градусів від вертикалі. Дозволено обмежене проникнення.
3.Захищено від твердих предметів більше 25 мм, таких як викрутка.3.Захищений від вертикально падаючих крапель води. Вхід обмежений.
4.Захищений від твердих предметів більше 1 мм, таких як дріт.4.Захищений від бризок води під кутом до 60 градусів від вертикалі. Вхід обмежений протягом трьох хвилин.
5.Захищений від пилу. Допускається обмежене проникнення пилу. Не заважатиме роботі обладнання. Від двох до восьми годин,5.Захищений від струменів води. Дозволений обмежений вхід.
6.Пилонепроникний. Відсутність проникнення пилу. Від двох до восьми годин.6.Вода з бурхливого моря, що викидається потужними струменями, не повинна потрапляти в корпус у шкідливих кількостях.
 7.Захист від наслідків занурення у воду на глибину від 15 см до 1 м на 30 хвилин.
8.Захист від наслідків занурення у воду під тиском на тривалий час.
9.Захист від впливу гідроструменя високого тиску і температури.

Називати щось «водонепроникним» або «пилонепроникним» насправді не дуже корисно. Зрештою, важко точно зрозуміти, що це означає з точки зору того, як електричний або механічний корпус захищатиме від пилу, води та інших потенційно шкідливих предметів, таких як викрутки чи дроти.

Ось чому Міжнародна електротехнічна комісія (IEC) створила свою рейтингову систему стандартів IP у 1976 році. Стандарт IEC 60529, підготовлений Технічним комітетом 70 IEC, використовує код IP для оцінки ступеня захисту, що забезпечується корпусом електричного обладнання.

Що таке система рейтингу IP?

Система рейтингу IP — це набір міжнародних стандартів для кількісної оцінки ступеня захисту, який забезпечують електричні та механічні корпуси від проникнення твердих сторонніх предметів і води. Стандарт також визначає випробування, які необхідно виконати, щоб переконатися, що корпус відповідає цим вимогам.

Незважаючи на те, що рейтинги IP зазвичай призначаються таким корпусам, як монтажні коробки та камери, схожі на шафки, які містять засоби керування автоматизацією, рейтинги IP також застосовуються до з’єднувачів, продуктів з’єднання та компонентів систем руху, таких як лінійні приводи.

Як інженери використовують рейтинги IP

IP означає «захист від проникнення» або іноді «міжнародний захист». Рейтинг IP промислового комп’ютера кількісно визначає, наскільки він стійкий до вторгнень, таких як пил і вода. Інженери часто представляють стандарти IP у вигляді таблиці, яка забезпечує зручний і практичний спосіб порівняння рівнів герметизації.

Під час вибору компонентів промислового керування мета полягає в тому, щоб вибрати компоненти з рейтингом IP, які належним чином забезпечать рівень якості, безпеки та термін служби, необхідний для робочого середовища, в якому має працювати програма.

Пояснення двозначного IP-коду

IP-код складається з двох цифр. Перший відноситься до рівня захисту від твердих предметів за шкалою від 0 (немає захисту) до 6 (немає проникнення пилу). Друге число оцінює захист корпусу від рідин за шкалою від 0 (без захисту) до 9 (захист знову від води під високим тиском, що надходить з різних кутів).

Таблиці рейтингу IP

Нижче наведено дві таблиці, які вказують значення цифр у рейтингу IP. Таблиця 1 оцінює твердий захист, а таблиця 2 оцінює захист рідини.

Перша цифра рейтингу IP означає надійний захист

Таблиця 1: Надійний захист

Перша цифра

Розмір заблокованого об'єкта

Ефективний захист

0n/aНемає захисту від контакту та проникнення предметів
1> 50 ммЗахист від будь-якої великої поверхні тіла, наприклад тильної сторони долоні, але без захисту від навмисного контакту з частиною тіла
2> 12,5 ммЗахист від пальців і предметів подібного розміру
3> 2,5 ммЗахист від інструментів, товстого дроту та подібних предметів
4> 1 ммЗахист від більшості дротів, гвинтів та інших дрібних предметів
5 Захищений від пилу. Проникнення пилу не повністю запобігти, але пил не може надходити в достатній кількості, щоб заважати задовільній роботі обладнання; повний захист від контакту.
6 Пилонепроникний. Відсутність потрапляння пилу; повний захист внутрішнього контакту.

Друга цифра рейтингу IP означає захист від рідини

Таблиця 2: Захист від рідини

Друга цифра

Захист від

Ефективний захист

0нічогонемає
1Капає водаНіякої шкоди від вертикально падаючих крапель води
2Вода капає під нахилом ISВода, що капає вертикально, не матиме ефекту, якщо корпус нахилений на 15°
3Розпилення водиВода, що падає у вигляді бризок під будь-яким кутом до 60' від вертикалі, не має шкідливого впливу
4Бризки водиНемає шкідливих наслідків від бризок води на корпус з будь-якого боку
5ГідроабразивиЖодного шкідливого впливу від води, що подається соплом на корпус з будь-якого боку
6Потужні водяні струмені та тимчасове зануренняЗахищено від тимчасового затоплення водою, наприклад, для використання на палубах кораблів - доступ обмежений.
69KВодяний струмінь високого тиску та висока температураЗахищено від проникнення високої температури (пар/вода під тиском,
7Повне зануренняЗахищено від проникнення високотемпературної (пара) води під тиском,
8Повне занурення при більших тисках і глибинахЗахищає від тривалого занурення під тиском.

Класифікація літер рейтингу IP

Рейтинг IP може включати третє позначення, яке часто є буквою. Букви вказують на додатковий захист, який пропонує корпус електрообладнання. Таблиця 3 розбиває ці літери та їх різні значення.

Третя цифра/буква рейтингу IP означає - стійкий

Таблиця 3: Значення літер у рейтингах IP

Літера

Значення

DДріт
FМаслостойкий
HНАПРУГА
MПристрій рухається під час випробування водою
SПристрій стоїть нерухомо під час випробування водою
WМетеорологічні умови

Що означає K у IP69K?

Буква K не вказана в стандарті IEC 60529, а в німецькому стандарті DIN 40050-9, який розширює систему IEC 60529 рейтингом IP69K для застосувань під високим тиском і високою температурою. Корпуси з таким рейтингом мають бути не лише пилонепроникними (IP6x), але й здатними витримувати високий тиск і очищення парою.

IP69K був розроблений для важких транспортних засобів, які потребують частого очищення (наприклад, цементозмішувачі), але також знаходить застосування в інших галузях промисловості, включаючи харчову промисловість та інші підприємства, які потребують високого рівня гігієни та чистоти. Відповідність стандарту IP69K забезпечує захист від пилу, високих температур, хімічних речовин і води під високим тиском.

Приклади рейтингу IP

Промислові комп’ютери пропонують набагато вищий рівень захисту від факторів навколишнього середовища, ніж споживчі ПК. VenBOX iPC може отримати рейтинг IP20 майже на будь-якому комп’ютері за допомогою кришки портів. Промислові комп’ютери не тільки більш надійні, але й набагато придатніші для жорстких умов. Багато з них повністю захищені від пилу, що означає, що вони мають рейтинг IP6x.

Що стосується захисту води, то існує кілька варіантів. Найпоширенішими класами IP для промислових комп’ютерів є IP55, IP65, IP66, IP67, IP69 та IP69K.

Комп’ютери IP65 є стандартом для промислового застосування; IP69K - це максимальний рівень захисту, доступний на ринку.

Ось короткий перелік найпоширеніших рейтингів IP для промислових комп’ютерів і типу захисту, який пропонує кожен:

  • IP55: Захист у запиленому середовищі з невеликою кількістю води IP65: Пилонепроникний; захищений від бризок і струменів низького тиску
  • IP66: Пилонепроникний; захищений від сильних струменів води
  • IP67: Пилонепроникний; захищений від тимчасового занурення у воду на глибину 1 метр на 30 хвилин
  • IP68: Пилонепроникний; захищений від тривалого занурення у воду в більш суворих умовах
  • IP69K: Пилонепроникний; захищений від води під час очищення під високим тиском і парою (не занурюється)

Промисловий міні-ПК захищені по IP64 Більшість iPC і POS обладнання VenBOX мають IP55 захист. Захист IP64, IP65, IP66, IP67 і IP69 пропонується серією промислових міні-ПК. Усі ці промислові комп’ютери мають міцні корпуси, призначені для захисту апаратного забезпечення в різних складних умовах навколишнього середовища.

Переваги промислових комп’ютерів IP69K

Корпус промислового комп’ютера з рейтингом IP69K захищає від пилу, вологи, води під високим тиском і пари, а також високої температури. Відповідність стандарту IP69K зазвичай потрібна для застосувань, де обладнання необхідно регулярно дезінфікувати. Промислові комп’ютери з рейтингом IP69K можуть витримувати сильні миття під високим тиском і високою температурою, а також є надзвичайно міцними та стійкими до суворих умов.

Як промислові комп’ютери досягають рейтингу IP69K?

Відповідність стандарту IP69K вимагає ретельного тестування групою професійних інженерів у дуже суворих умовах. Корпуси з таким рейтингом витримують сувору процедуру промивання під високим тиском під час обертання на поворотній платформі зі швидкістю 5±1 обертів на хвилину. Під час випробування на проникнення води, що обертається, продукт розпилюється з близької відстані зі швидкістю приблизно 4 галони за хвилину з тиском води від 1160 до 1450 фунтів на квадратний дюйм і при температурі 80°C. Розпилювальну насадку тримають на відстані 4-6 дюймів від корпусу продукту під різними кутами.

Висновок

Рейтинги IP мають значний вплив на термін служби та продуктивність, яку може забезпечити промисловий комп’ютер у певному робочому середовищі. Рейтинг IP має значний вплив на продуктивність промислового комп’ютера, прибутковість бізнесу та загальний успіх. Придбання промислових комп’ютерів із відповідним рейтингом IP не тільки максимізує використання обладнання, але й може заощадити компанії тисячі доларів на непотрібних простоях обладнання та ремонті, гарантує своєчасне виконання критичних виробничих завдань.

Будь ласка, зв’яжіться з нашим обізнаним і досвідченим персоналом за адресою sales@VenBOX.com або +380 44 582855, щоб отримати відповіді на запитання щодо рейтингу IP і допомогти вибрати найбільш відповідний рейтинг IP для вашого промислового комп’ютерного застосування.