Багато наших клієнтів перебуваючи далеко від свого будинку за кордоном перебувають перед вибором, як дивитися рідне національне телебачення.

Варіантів зараз два: за допомогою супутникової антени і і одного з тюнерів DVB-S2 або через Інтернет за технологією IPTV або VOD. Швидкість передачі даних через мережу Інтернет до кінцевого споживача значно зросла в останні роки. Зараз нікого не здивуєш швидкостями 150Mbit / s і вище. Тому здається простіше вибрати технологію передачі відео через інтернет потік.
Але тут можемо зіткнутися з часами непереборною проблемою. А саме, сервіси, що надають подібні послуги при одночасному підключенні великої кількості споживачів терплять перевантаження своїх серверів. Навіть славнозвісний YouTube часом підвисає. Причому підвисає, як правило, при перегляді найцікавіших програм, наприклад, онлайн перегляду одного з матчів євроліги з футболу. На жаль, кінцевий користувач природно починає нервувати, відключати / підключати кабель доступу до Інтернет, перезавантажити комп'ютер або приставку IPTV. Але засмучу Вас, або обрадую. Проблема не в кінцевому обладнанні. Тобто потрібно заспокоїтися, не чіпати пульт або кабелю, випити пару ковтків пива і все мимовільно відновиться.

Причина є, як раніше сказав, в перевантаженні серверів трансляції IP телебачення. Вони розраховані на максимальне навантаження не більше 40% клієнтів одночасних підключень. Але буває форс-мажор, а
 саме в години пік, коли транслюються цікаві програми, а найчастіше по різних каналах. Тоді багато знаходяться в онлайні, сервера перевантажуються і відбувається зависання картинки, тобто сервера не встигають видати клієнту одночасно безліч відеопотоків. І скаржитися на працездатність або слабку продуктивність кінцевих пристроїв: Android Box, IPTV приставка, HTPC, комп'ютер, - не можна, оскільки вони не отримують необхідну інформацію і в необхідному розмірі.

Чи є ліки від таких проблем?
На жаль, і так, і ні. З боку кінцевого користувача потрібно збільшити час кешування, якщо дозволяє це зробити програма перегляду IPTV. У більшості випадків таке можливо. Це означає, що ви дізнаєтеся про забитому м'ячі на 5-10 сек пізніше, ніж користувачі ефірного телебачення. Але крім Вас ніхто не буде знати про це :), зате Ви зможете переглянути всі моменти, як м'яч дійшов до довгоочікуваних воріт без пропущених кадрів.

Другим ліками є побажання для власників сервісів IP телебачення: розраховувати реальну стійкість серверу до навантаження не 40/60, а 100/0, тобто всі продані абонементи повинні отримати можливість у годину ПІК отримувати всі 100% відеоконтенту. А краще робити резервування з розрахунку 2/1, тобто повинні бути можливості обслуговування 200% користувачів з поглядом на майбутній розвиток Интеренет онлайн технологій.

Приємного всім перегляду без зависань!