HTPC (Home Theatre Personal Computer) - персональний комп'ютер, оснащений програмним і в деяких випадках апаратним забезпеченням, що дозволяє використовувати його в якості комп'ютера для домашнього кінотеатру. Крім того, цей термін вживається в якості назви систем, призначених для організації домашнього кінотеатру і складаються з комп'ютера, телевізора і аудіосистеми.

Інтеграція телевізора і персонального комп'ютера датується кінцем 1980-х, коли тюнери додавали до ПК Commodore Amiga за допомогою Video Toaster. Ця адаптація дозволяла транслювати на екрані невелике вікно відео. У 1993 році корпорація Apple розробила Macintosh TV - телевізор із вбудованим персональним комп'ютером, проте, він так і не отримав широкого розповсюдження і був знятий з виробництва після випуску близько 10000 примірників.

У 1996 році Gateway Computer випустив комп'ютер, який включав тюнер і відеокарту. Пристрій коштував $ 4000 і в основному інтегрував телебачення та комп'ютерні функції на одному кольоровому моніторі. Його називали "PC-TV Combo", але в грудні перейменували в "Home-theater PC" і засвітили в ЗМІ: "The home theater PC буде поєднувати в собі розваги та інформаційне застосування".

У 1997 році невелика компанія Chromatic Research розробила чіп Mpact1, здатний декодувати MPEG1 / MPEG2 і отримувати прогресивний RGB сигнал з чересстрочного. Даний чіп володів рядом мультимедійних функцій і можливостями розширення. Але по завершенні розробки чіп не виявився затребуваним у зв'язку з незначними темпами зростання DVD-індустрії. Приблизно через рік компанія випускає оновлений чіп Mpact2, який був використаний у різних відеоадаптерах, таких як 3DFusion DVD card, STB NitroDND, Leadtek WinFast 3D S800 AGP, а також в екзотичних материнських платах. Перші продажі йшли досить повільно до тих пір, поки в мережі не стали з'являтися перші огляди і замітки про можливість отримати прогресивну картинку за допомогою плати 3DFusion на основі чіпа Mpact2.

C середини 1998 року почали виходити огляди в друкованій пресі, які привернули увагу до можливостей PC. У цей час склалася абревіатура HTPC, як скорочення від словосполучень Home Theater і Personal Computer.

Ще однією досить цікавою спробою надати нові властивості PC була розробка компанії Philips - мультимедійний ресивер DVX 8000, який поєднував у собі тюнер, передпідсилювач, DVD-ROM і персональний комп'ютер під управлінням Windows 95. Основою системи були процесор Intel Pentium MMX 233 МГц, 32 МБ ОЗУ, 3,1 ГБ HDD, 3,5-дюймовий дисковод, USB і модем на 33,6 Кбіт / с. Для управління використовувалася бездротова клавіатура. Перший млинець, як кажуть, виявився глевким, ці колись революційні досягнення вже стали частиною історії, яку не так-то просто знайти навіть у мережі Інтернет.

Всього за 10 років нові технології увірвалися в наше життя. Стандарти DVD / MP3, «розумні» будинки, супутникове мовлення, цифрова фотографія - все це торжество сучасних цифрових технологій реалізовано в побутовій апаратурі. Але можливості таких пристроїв спочатку обмежені виробниками, що і спричинило масове використання PC, як аналога побутової апаратури.

Спочатку зручність використання і зовнішній вигляд не дуже радували фанатів HTPC, але до теперішнього часу практично всі «дитячі» хвороби виправлені, і розвиток HTPC починає новий виток із залученням великої кількості виробників, що випускають комплектуючі та програмне забезпечення саме для HTPC. Така конвергенція комп'ютерних технологій і побутової апаратури чітко вкладається в рамки концепції корпорації Intel під назвою «Цифровий Дім», в якій персонального комп'ютера приділено місце об'єднуючого вузла для всіх побутових пристроїв.

А в нашому інтернет-магазині Ви зможете придбати Intel MINI-HTPC з ліцензованою ОС Windows 8.1! Наприклад модель МІНІ ПК MeLE PCG09 має компактний дизайн, а також широку сферу застосування: вдома, на роботі і в бізнесі.

Вдалого вибору і приємних покупок з VenSys.ua!