AI PC: революція чи в склянці води?

Виробники комп'ютерів, принаймні декларативно, покладають великі надії на Al PC. Нове покоління пристроїв покликане надати користувачам нові, раніше невідомі враження, а також підвищити ефективність роботи.

Аналітики та виробники комп'ютерів підігрівають тему Al PC вже кілька місяців. Canalys прогнозує, що цього року світовий ринок поглине близько 48 мільйонів таких комп’ютерів, що становитиме 18% світового ринку нових ПК. У свою чергу, за даними Gartner, цей відсоток очікується на рівні 22% (54,5 млн пристроїв), а IDC прогнозує, що цього року продажі досягнуть 50 млн одиниць.

Немає жодних ознак інтересу до польського ринку, принаймні наразі. Крім більш-менш медійного ажіотажу, немає яскравих промо-кампаній або семінарів, присвячених новій товарній групі.

- Нам нема що сказати на цю тему. Для нас це нове питання, і ми не будемо претендувати на роль експертів, — каже керівник одного з відомих польських інтеграторів.

І це не поодинокий випадок. Ніхто на «Віслі» не в захваті від прибуття Al PC. Деякі люди стверджують, що це дуже хитрий маркетинговий хід, спрямований на прискорення циклу заміни комп'ютера. За оцінками Gartner, середній термін служби бізнес-ноутбука становить чотири роки, а для споживачів навіть більше. Виробники, які бажають покращити свої фінансові результати, окрім штучного інтелекту, можуть розраховувати лише на застарілу Windows 10 (Microsoft надає безкоштовну підтримку цієї операційної системи до 14 жовтня 2025 року).

Що таке AI PC?Що таке AI PC

Багатьом людям, навіть знайомим із ІТ-індустрією, важко визначити, що таке Al PC насправді. Canalys відноситься до настільних комп’ютерів або ноутбуків, оснащених спеціальним чіпсетом або блоком для обробки навантажень пристрою. Приклади таких мікросхем включають AMD XDNA, Apple Neural Engine, Intel NPU і Qualcomm Accelerator. За даними IDC, це персональні комп’ютери з інтегрованим system-on-a-chip (SoC), призначені для виконання завдань, пов’язаних із генеративним штучним інтелектом.
Gartner визначає Al PC як ПК, «обладнаний спеціальними прискорювачами або Al ядра, блоки обробки нейронний процесор (NPU), блок прискореної обробки (APU) або блок тензорної обробки (TPU), призначені для оптимізації та прискорення виконання завдань Al на пристрої.

Виробники ЦП визначають Al PC дещо інакше. Роберт Хеллок, старший директор з технічного маркетингу Intel, вважає, що це пристрій, що містить графічний процесор з нейронним обчислювальним блоком і підтримує дві інструкції. Перший, VNNI (Vector Neural NetWork Instructions), значно покращує продуктивність механізмів глибокого навчання порівняно з попередніми поколіннями. Другий — DP4, який підтримує графічні процесори в обробці зображень. Важливо, що вищезазначена комбінація вже доступна в процесорах Intel Core Ultra, також відомих як «Meteor Lake». Одним словом, для Intel «значок» Al PC означає відповідність специфікації або спеціальні властивості, яких немає в інших комп’ютерах. У цьому контексті варто нагадати, що виробник вже використовував подібний маркетинговий маневр, представивши бренд «Centrino», виділяючи комп’ютери з картами Wi-Fi, а також бренд «Viiv», тобто мультимедійні домашні розважальні центри.

Фахівці стартапу Ampere, який розробляє чіпи, бачать це зовсім по-іншому. На їхню думку, навчання Al-моделей вимагає величезних обчислювальних ресурсів, і найкращим місцем для цього є хмара. Однак процес логічного висновку не потребує надзвичайної потужності, і традиційних процесорів достатньо для виконання завдань цього типу. Тому весь ажіотаж навколо Al PC схожий на бурю в чашці чаю.

Новий наратив

До недавнього часу досить поширеною була думка, що комп’ютер не потребує потужної обчислювальної потужності, оскільки пересічний користувач усе одно не зможе ним користуватися. Згідно з таким підходом, немає необхідності в надто місткому жорсткому диску, оскільки дані можна зберігати в хмарі. Важливо, щоб комп'ютер був легким, зручним і енергоефективним. Можливо, найкращим прикладом цієї концепції є Chromebook, заснований переважно на Інтернет-додатках.
Однак після двох невдалих років виробники комп’ютерів дійшли висновку, що це шлях у нікуди. У всякому разі, хтось повернув «перемикач оповідання». Ось чому ми все частіше чуємо, що комп’ютер із високою обчислювальною потужністю забезпечить кращу продуктивність і ефективність під час роботи зі штучним інтелектом, ніж зовнішні сервери чи хмарні сервіси. У той же час наратив щодо сталого розвитку замовчується, оскільки ПК Al споживатиме набагато більше енергії, ніж звичайний ПК.

Поки що пересічна людина мала можливість взаємодіяти лише з розумними чат-ботами, навченими на величезних колекціях публічних даних. З розширенням Al PC це зміниться, оскільки користувачі комп’ютерів з новими процесорами зможуть виконувати завдання штучного інтелекту без необхідності підключення до Інтернету. Вони матимуть приватного помічника, який виконуватиме завдання, подібні до ChatGPT. До них належать «розумні» інструменти для редагування відео, планування сімейних поїздок або підготовки протоколів конференцій. Звичайно, у міру розвитку пристроїв і програмного забезпечення перелік можливостей зростатиме.

Аналітики очікують, що на початковому етапі більшість Al PC дістанеться комерційним покупцям. Сьогодні ми вже помічаємо інтерес до цих пристроїв у сегменті компаній-виробників, які хочуть використовувати штучний інтелект для проектування, будівництва, досліджень і розробок. Цілком можливо, що з часом до користувачів Al PC також приєднаються індивідуальні клієнти, які шукають рішення, які полегшують створення цифрових фотографій або нові враження під час взаємодії з мультимедійними розвагами, включаючи комп’ютерні ігри.

Як щодо програмного забезпечення AI PCЩо з програмним забезпечення до AI PC?

Хоча Al PC готовий щодо апаратного забезпечення, цього не можна сказати про програмне забезпечення. Погляди виробників звернені до Microsoft, зрештою, великого прихильника штучного інтелекту. Компанія з Редмонда інвестувала в OpenAI 13 мільярдів злотих, а також фінансово підтримує перспективні стартапи – Inflection Al, Adept Al і Builder AI. Microsoft будує свою стратегію штучного інтелекту навколо хмари Azure. З комп’ютерами ситуація гірша, адже операційна система Windows 11 може лише мінімально використовувати можливості NPU, за винятком покращення якості веб-камери чи навчання власних моделей штучного інтелекту, що буде цікаво лише небагатьом користувачам. Очікується, що нова версія Windows 11, адаптована для Al PC, з’явиться наприкінці цього року.

З іншого боку, користувачам новіших комп’ютерів із надкушеними яблуками не доводиться нічого чекати. NPU доступний на комп’ютерах Apple протягом чотирьох років, пропонуючи інтелектуальні функції, які підвищують продуктивність і креативність користувачів, включаючи переклад, передбачення тексту та створення майже професійного відео для TikTok. Крім того, ми повинні додати рішення, які покращують комфорт користувача під час спілкування, такі як портретний режим, студійне освітлення або фільтрація шуму.
Фахівцям Apple вдалося інтегрувати в систему macOS багато функцій, які працюють на основі машинного навчання. Недарма важливо, що продукти компанії часто потрапляють до певних груп користувачів – графічних дизайнерів, кінематографістів і програмістів. У згаданих професіях цінують креативність, а використання штучного інтелекту значно підвищить ефективність їхньої праці. Наприклад, Adobe Photoshop використовує NPU для прискорення операцій із фільтрами, шарами та під час додавання спеціальних ефектів.

Дії багатьох інших постачальників програмного забезпечення залишаються окремою темою. Такі компанії, як Adobe, намагаються впроваджувати все більш просунуті функції на основі штучного інтелекту, тому попит на більш потужні комп’ютери зростає. І оскільки апаратне забезпечення стає ефективнішим, з’являється більше можливостей для впровадження програмних інновацій.

Джерело: https://crn.pl/