Що таке точка продажу (POS)?

Точка продажу (POS)


- час і місце, де здійснюється купівля-продаж. У місці продажу продавець виставляє суму покупцеві, може підготувати рахунок-фактуру (комерційний документ, виданий продавцем покупцеві, що стосується операції купівлі-продажу та вказує продукти, кількість та узгоджені ціни на продукти чи послуги, які продавець надав покупцеві) для клієнта і вказує варіанти оплати для клієнта. В свою чергу, клієнт здійснює платіж продавцю в обмін на товари або після надання послуг. Після отримання платежу продавець видає квитанцію для транзакції.

Платежі доступні завдяки платіжним терміналам, та іншим апаратним засобам. Щоб підрахувати суму заборгованості клієнта, продавець використовує різні пристрої, такі як ваги, сканери штрих-кодів і касові апарати, або POS-системи.

POS-система — це система, яка дозволяє обробляти та реєструвати транзакції між компанією та її споживачами під час купівлі товарів та/або послуг.

Переваги POS-систем


POS-системи забезпечують управління запасами, CRM, фінансове обслуговування або складування.

POS-системи мають можливість обробки грошових операцій, розподілу і планування об'єктів, ведення обліку та планування послуг, наданих клієнтам, відстеження товарів і процесів (ремонт або виготовлення), виставлення рахунків і відстеження заборгованості та непогашених платежів.

POS-системи позбавляють потреби в цінниках. Ціни продажу пов’язані з кодом товару під час додавання запасів, тому касиру потрібно лише відсканувати цей код, щоб обробити продаж. У разі зміни ціни, це можна зробити через вікно інвентаризації.

Також POS-системи дають можливість впровадження різних видів знижок і схем лояльності для клієнтів. POS-системи дають можливість більш ефективно контролювати запаси, ці особливості характерні для всіх сучасних POS-систем.

POS-системи мають високу і стабільну швидкість роботи, надійність, простоту використання, віддалену підтримку, низьку вартість і багату функціональність.

Універсальність POS-систем


POS-системи розроблені не тільки для обслуговування роздрібної, оптової та готельної індустрії. POS-системи також використовуються на підприємствах з оренди товарів і майна, в майстернях з ремонту обладнання, управліннях охорони здоров'я, квиткових касах, таких як кінотеатри та стадіони, і багатьох інших.