Що таке Kodi?

Kodi - це потужне програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом для організації вашої медіабібліотеки, але для нього потрібно відносно тяжке навчання.

Можливо, ви бачили, що ім'я Kodi спливало останнім часом в Інтернеті, і задавалися питанням, що це таке. Kodi - це безкоштовне програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом для управління вашої локальної колекцією фільмів, телешоу, музики і фотографій. Можливо, ви навіть пам'ятаєте його як старий Xbox Media Center (XBMC).

Kodi покладається виключно на ваші існуючі мультимедійні дані, тому це не позбавить вас від необхідності підписуватися на сервіси потокового відео, такі як Netflix і Hulu, або додатки для потокової передачі музики, такі як Spotify і Pandora.

Замість цього утиліта Kodi - це підтримка безлічі типів файлів і сумісність з безліччю різних пристроїв. Нижче ми пропонуємо повний опис популярного медіа-менеджера, а також його законність.

Які пристрої підтримує Kodi?

Ймовірно, у вас є хоча б один пристрій, що підтримує Kodi, оскільки це безкоштовне програмне забезпечення доступне для пристроїв Windows, macOS, Linux, Android, iOS і навіть Raspberry Pi (RPi). Ознайомтеся з нашою функцією про те, як встановити, оновити і використовувати Kodi для отримання додаткової інформації. На деяких платформах, таких як macOS і Windows, почати роботу з Kodi так само просто, як завантажити інсталяційний пакет. Установка Kodi на пристрій iOS або RPi трохи складніше.

Ви можете синхронізувати свої медіабібліотеки на декількох пристроях за допомогою Kodi, використовуючи підтримувані надбудови або локальну мережу. Якщо ви хочете налаштувати виділений медіаплеєр зі своєю бібліотекою Kodi в кожній зі своїх кімнат, ніщо не завадить вам зробити це.

Kodi - це програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом, розроблене некомерційною організацією XBMC Foundation, тому багато його функцій та доповнень підтримуються спільнотою. На практиці це означає, що Kodi бачить часті оновлення. Ви можете прочитати більше про деталі кожного нового випуску в офіційному блозі Kodi. Якщо ви зацікавлені в розробці функцій для Kodi, ви можете завантажити найостанніші збірки, але більшість користувачів захочуть дотримуватися стабільних випусків. Найсвіжіший стабільний випуск Kodi є 18.3 (Leia), але ви можете завантажити dev-збірки версії 19 (Matrix).

Як використовувати Kodi?

Kodi ефективно поміщає контент в центр уваги, що робить його ідеальним інтерфейсом для ПК домашнього кінотеатру (HTPC) або інших пристроїв, підключених до проекторів або динаміків. Він також приховує дивовижну кількість параметрів персоналізації і конфігурації в своєму меню, хоча вам не потрібно заглиблюватися в ці настройки, щоб використовувати його в повній мірі. Тепер, коли Plex відмовився від підтримки HTPC, Kodi може бути вашим кращим варіантом для таких налаштувань. Якщо ви не знаєте, Plex - це медіа-сервер, популярний серед ризиків для шнура, простий в налаштуванні і використанні.

У лівій частині інтерфейсу є вертикальне меню, в якому перераховані всі ваші матеріали, включаючи фільми, телешоу, музику, радіо і фотографії. Він налаштований так само, як і будь-який інший файловий менеджер, тому вивчити всі його організаційні прийоми не складе труднощів. Також є універсальна панель пошуку для пошуку локальних медіафайлів, встановлених надбудов або контенту з YouTube або TheMovieDB (через надбудови).

Якщо ви збираєтеся використовувати Kodi в налаштуванні HTPC, ви можете оцінити легкодоступні настройки живлення в основному інтерфейсі. В налаштуваннях також є інша системна інформація, така як рівень заряду батареї, інформація про підключення та огляд використання ресурсів. Системний годинник в правому верхньому куті гарантують, що ви не втратите відлік часу під час кіномарафону.

Переміщатися по інтерфейсу Kodi просто, а його темні градієнти кольору і постійні меню допомагають інтуїтивно організовувати і використовувати контент. Однак вам краще переміщатися за допомогою пульта дистанційного керування, ніж за допомогою клавіатури і миші. Kodi підтримує радіочастотні (RF) пульти дистанційного керування, ігрові контролери, а також смартфони і планшети.

Який контент я можу використовувати з Kodi?

Домашня сторінка Kodi явно інформує користувачів про те, що вона не надає будь-який контент безпосередньо і не виправдовує використання піратських носіїв або незаконних потоків з її програмним забезпеченням, як це передбачено незаконними сторонніми надбудовами. Програмне забезпечення не робить відмінностей між легальними і незаконними файлами, але ви несете відповідальність за будь-який незаконний контент, який ви отримуєте. Законним використанням Kodi може бути організація колекцій носіїв без DRM або відтворення DVD. Він конкурує з плеєром VLC з точки зору гнучкості.

Додавання місцевого контенту в вашу бібліотеку - простий процес. Все, що вам потрібно зробити, це клацнути певний тип контенту в лівому меню, наприклад фільми чи музику, вибрати «Файли» і потім додати джерело (розташування файлу з вашим контентом). Вам також необхідно вказати ім'я для джерела, а також тип контенту, який ви хочете, щоб Kodi сканував в цій папці. Майте на увазі, що імпорт деяких типів контенту, наприклад музики, залежить від тегів, тому переконайтеся, що ваша бібліотека добре організована, перш ніж починати її імпорт. Якщо ви вставляєте диск, він повинен з'явитися в меню.

Більшість основних потокових сервісів не пропонують надбудови Kodi, які не підтримуються, тому ви не зможете імпортувати або покращувати контент від основних гравців, таких як Netflix, HBO, Amazon або Hulu. Деякі сервіси, такі як Dazn, Pluto TV, PS Vue і Fox Sports, дійсно працюють з Kodi, але вам все одно потрібно платити за саму послугу. Більшість надбудов для відео відтворюють тільки короткі кліпи або окремі епізоди з таких каналів, як мережа DIY, ESPN або ABC Family.

Коді легальний?

Так. Якщо ви завантажуєте і використовуєте Kodi для управління і відтворення належать вам мультимедійних файлів, це цілком законно. Програмне забезпечення безкоштовне, з відкритим вихідним кодом і так само безпечно, як і будь-яка інша надійна програма, встановлена на вашому пристрої. Надбудови, знайдені в офіційному репозиторії надбудов Kodi (ті, які спочатку доступні в додатку Kodi), також відмінно підходять для використання. Kodi також офіційно займає жорстку позицію щодо піратства.

Проте, Kodi може використовуватися для незаконного доступу до контенту, захищеного авторськими правами, за допомогою сторонніх надбудов, створених зовнішніми організаціями. Одна з таких сторонніх груп називається TV Addons, в якій розміщена колекція неофіційно які підтримуються Kodi, менша частина яких пропонує доступ до водних потоків, що порушує авторські права. Хоча деякі люди можуть використовувати Kodi в незаконних цілях, це не означає, що сам Kodi є незаконним.

У той час як Electronic Frontier Foundation (EFF) захищала TV Addons, заявляючи, що «є вагомі підстави вважати, що TV Addons не допустили нічого поганого в тому, що вони просто розмістили [ці додатки] в Інтернеті для завантаження». Коди накинувся на службу, написавши в Твіттері: «Будемо сподіватися, що TV Addons будуть відключені, незважаючи на те, що вони не приносять нікому нічого, крім страждань». Незважаючи на підтримку EFF, надбудови Phoenix і ZemTV (раніше розміщені на TV Addons) недавно закрилися, імовірно через заяви про порушення авторських прав. Юридичні баталії тривають як в США, так і в Канаді.

Розробники Kodi намагаються дистанціюватися від цих незаконних полігонів. Згідно Trusted Reviews, деякі розробники скінів Kodi включили в свої установки утиліти, які спеціально шукають ці проблемні доповнення. Якщо коротко, цей інсталяційний пакет, званий KN Addon Caretaker, перевіряє надбудови користувача по базі даних, щоб переконатися, що всі вони законні.

Інший потенційний питання легальності стосується боксів Kodi, які представляють собою попередньо налаштовані апаратні пристрої, завантажені з програмним забезпеченням Kodi. Ящики Kodi є законними, якщо вони використовують офіційні надбудови або законні сторонні надбудови. Ви можете придбати коробку Kodi, щоб уникнути клопоту з налаштуванням програмного забезпечення на пристрої. Однак ці поля перетинають межу законності, якщо вони налаштовані для роботи зі сторонніми надбудовами, які забезпечують доступ до незаконних потокам і контенту. Зверніть увагу, що офіційної коробки Kodi не існує.

Чи може Kodi замінити кабель?

З Kodi можна дивитися телепередачі в прямому ефірі, хоча це складно налаштувати і не дуже інтуїтивно зрозуміло. Якщо ви все ж вирішите взяти на себе цей проект, вам необхідно налаштувати серверну частину, клієнт і інтерфейсну частину Personal Video Recorder (PVR), процес, який повністю докладно описаний в вікі Kodi.

Kodi забезпечує дві з трьох речей, необхідних для перегляду телеканалів в прямому ефірі; інтерфейсний інтерфейс (власне Kodi) і клієнт PVR (інтегроване додаток Kodi). Залишається тільки серверна частина PVR (обладнання). Деякі компанії, такі як SiliconDust, продають ТВ-тюнери, сумісні з CableCARD, які переводять зашифровані цифрові кабельні сигнали в розпізнається формат, хоча для цього потрібно існуюча кабельна підписка. Фахівцю вашого постачальника послуг кабельного телебачення також необхідно налаштувати CableCARD. В якості альтернативи ви можете купити PCI-тюнер для свого комп'ютера і безкоштовно відключати місцеві канали від дихальних шляхів. Обидва