Вже багато разів ми писали про різноманітні мультімедійні міні комп'ютери на Андроїд.

Сьогодні хотілося б приділити увагу інший операційній системі, яку знає практично кожен користувач ПК, від дитини до бабусь і дідусів, а саме Windows.

Microsoft довгий час не приділяла багато уваги сегменту mini PC. На мій погляд, Microsoft розробляє тільки комерційні продукти, а в сферах NET PC і тонких клієнтів завжди лідерами були інші розробники. Адже задум таких пристроїв був в дешевизні, тому багато на них не заробиш.

Те ж саме сталося і з мультимедіа сегментом. Раніше в середовищі комп'ютерних меломанів панувала думка, що мультимедійний комп'ютер - це дуже потужний, дорогий комп'ютер подібний геймерському і нерідко ціна перевищувала 1 тис дол США. Тому вартість ліцензії на ОС в 100-200 дол не становить великих витрат у порівнянні зі сумарною вартістю цілого виробу.

Але час змінюється і завдяки розробникам RISC процесорів, а саме англійської компанії ARM (розробник архітектури процесорів) в компанії з молодими недорогими виробниками з Піднебесної на ринку мобільних, мережевих і мультимедійних пристроїв трапився величезний стрибок вперед як за кількістю продажівб так і вниз по ціні .

Компанія Google вчасно написала свою графічну оболонку на славнозвісний і надійний Лінукс, з'явилася система Андроід, яка практично зробила переворот на ринку мобільних пристроїв.

Далі з розвитком швидкостей доступу в Інтернет почали просуватися різні відеосервіси надання відеоконтенту через Інтернет. З'являється IPTV - телебачення через Інтернет. Гугл адаптував Андроїд і з'явився Google TV.

Китайські виробники почали один за іншим робити маленькі мультимедіа комп'ютери, один кращий за інший, причому за 4 роки нашої статистики ядер з'явилося 8 і більше, і продуктивність виросла в більш, ніж 20 разів.

Ще раніше, Майкрософт намагалася створити подібний пристрій, вийшов XBox, який, на мій погляд, не отримав широкого розповсюдження. Більше того, знайшлися дуже хороші програмісти і написали на Python мультиплатформенну Multimedia систему XBMC (тепер KODI), яка попередньо планувалася як заміна Windows на XBox. Але вона вийшла настільки вдалою, що тепер має реалізації практично під кожну ОС і під кожен комп'ютер, мобільний або стаціонарний без значення.

Китайські медіакомпьютери почали вироблятиться сотнями тисяч і тепер вже почали копіюватися швидше виробниками брендів, хоча раніше було навпаки. Тепер це називається розумним словом - ODM виробництво. Нікого вже не здивуєш ТБ або мультимедіа приставкою. Вони тепер почали з'являтися не тільки в середовищі професіоналів, але і у великих гіпермаркетах для широкого використання, що практично повторює долю персонального комп'ютера, тільки через 20 років.

Думаю, що маркетологи з Майкрософта покусали трохи собі нігті, обговорили цю ситуацію з найбільшим виробником процесорів архітектури x86, тобто Інтел, і вирішили також ввійти на цей ринок недорогих мультимедіа приставок. Так з'явився дешевий процесор з низьким споживанням електроенергії, Intel Atom Z3735, який може бути використаний як для ОС Android, так і Windows. Знаючи політику обмежень Microsoft спільно з Intel, не дивуємося, що маленька вартість OEM ліцензії Windows 8.1 в 25 дол США обмежується ресурсами 2Гб RAM і 32Гб ROM. Якщо ж хочеш більше, наприклад, 64Гб флеш пам'яті ROM, то і за ліцензію доведеться заплатити більше, а саме, 40 дол.

Що це означає? Все-таки Windows прорветься трохи на цей ринок. Уже з'явилася достатня кількість міні HTPC, на подобі MeLE PCG03, PCG09, PCG01, wIntel Box та інші. Написано безліч додатків під Windows, плюс звичний всім інтерфейс, дозволять Майкрософту спільно з Інтел відгризти великий шматок пирога у Гугла з Андроїд спільно з АРМ. Думаю, наступний рік буде за Windows HTPC до пори поки, Microsoft не піднесе вартість на ліцензії. І зараз вартість Widows HTPC практично в 2 рази вище, ніж аналогічний на Android. Але, знаючи вподобання наших користувачів, готуємося до гарячого старту міні комп'ютерів на Windows 8.1 з розміром в звичайну флешку MeLE PCG01.

Приємних всім покупок!