Чим загрожує заборона самостійної установки Linux і Android в США?

Комісія США із зв'язку (Federal Communications Commission - FCC) опублікувала законопроект з пропозицією заборонити на технічному рівні можливість самостійної зміни операційної системи на ноутбуках і установки альтернативних прошивок на Android-пристрої.

Чим загрожує

У разі прийняття закону, користувачі не зможуть змінювати операційну систему на своєму комп'ютері, встановлювати кастомну прошивку на Android-смартфон, розробляти альтернативні прошивки для Wi-Fi-роутерів (такі як OpenWrt) і встановлювати такі прошивки на мережеві пристрої т. д.

Відповідальність на виробниках

FCC вирішила покласти відповідальність за обмеження можливості міняти ОС і прошивку на виробників пристроїв, які повинні будуть зробити це будь-якими технічними методами. Виробникам, в цілому, пропонується «визначити, які сторони зможуть міняти програмне забезпечення».

Сфера впливу закону

При цьому юрисдикція FCC поширюється тільки на пристрої зв'язку. Тому законопроект, у разі його прийняття, не зможе заборонити змінювати ОС на пристроях без функції радіозв'язку. Але якщо взяти до уваги, що такі пристрої практично відсутні, під вплив потрапить майже вся споживча електроніка (за винятком, хіба що, настільних ПК, в яких відсутня функція радіозв'язку).

Проблеми для розробників ПЗ

Законопроект негативно вплине на співтовариство розробників вільного ПЗ - операційних систем з ядром Linux, OpenBSD, FreeBSD та ін. Оскільки власники пристроїв не зможуть змінювати штатне програмне забезпечення на придбаних ноутбуках без дозволу FCC. Тому багатьох законопроект не влаштовує. І FCC, що планувала завершити його обговорення 8 вересня 2015, взяла на це ще близько двох тижнів.

Мета законопроекту

Зараз величезна кількість використовуваних пристроїв і можливість модифікувати прошивки і, як наслідок, міняти частоти роботи радіомодулів, може призводити до перешкод і проблемам у зв'язку поліції, рятувальників, служб екстреного реагування. Завдання законопроекту - забезпечити необхідний рівень суспільної безпеки. Нинішні правила були прийняті близько 15 років тому, коли бездротовий зв'язок за технологією Wi-Fi ще не був такий поширений.

Проблема з приїжджими
 
Згідно з діючими правилами, при в'їзді в США користувач може мати не більше трьох пристроїв зв'язку, що не відповідають нормам FCC. У разі прийняття нового законопроекту, служби прикордонного контролю отримають право зупиняти кожного приїжджого та оглядати його на наявність пристроїв зв'язку, їх кількості та відповідності новим правилам.
 
А в нашому каталозі продукції Ви можете вибрати і недорого купити приставку для телевізора Андроїд СМАРТ ТВ Бокс, яка перетворить будь-який телевізор в розважальний центр з доступом в інтернет і численними ресурсами для реалізації будь-яких бажань.

                                                                   Приємних покупок разом з Vensys.ua!