Перший касовий апарат

Промислова революція ХIX ст. активізувала торгівлю, а разом з тим, і необхідність контролю за торговельними операціями. Такий контроль мав бути простим, надійним та загальнодоступним. 

 

Історія виникнення першого касового апарату


Винахідником касового апарату вважається  Джеймс Рітті. Це бізнесмен, який мав бар «Pony House», розташований у людному місці біля вокзалу, в штаті Огайо. вважав себе продавцем чистого віскі, гарного вина та сигар. Але Рітті став помічати, що заклад перестав приносити йому прибуток. У розкраданні грошей Рітті підозрював своїх працівників, але зробити нічого не міг. Боячись розорення, Джеймс шукав вирішення своїх проблем.

У 1878 році він відправився на пароплаві до Європи. Гуляючи по палубі, він забрів у машинне відділення, де йому на очі потрапив лічильник оборотів парової машини. По суті - це арифмометр, винайдений ще в XVII ст.

Рітті вирішив, що можна використовувати принцип цього механізму для створення апарату, який міг би точно підраховувати кількість грошових операцій у нього в барі. Таку машину вони із братом створили й запатентували в 1879 р.

 

Непідкупний касир Рітті

Перший зразок касового апарата був примітивним. В нього був великий циферблат, подібний до годинникового, на якому велика й мала стрілки показували суму в доларах і центах. У цій машині передбачався спеціальний диск для фіксації кожної покупки.

Згодом з'явився механізм реєстрації операції на паперовій стрічці і скринька з грошима, яка відкривається тільки в разі проведення касової. 

Завдяки такому пристрою власник закладу міг вести точний облік грошей і товарів. В свою чергу персонал від нині був позбавлений можливості шахраювати з грошима, отриманих від продажу. 

Справи Джеймса Рітті одразу пішли на краще. Адже, увесь виторг пішов через касу. Крім того, бар Рітті став своєрідним музеєм, оскільки там було встановлено дивовижний апарат, який в народі назвали «непідкупним касиром Рітті».

Через сотню років до наших днів

Брати Рітті, побачивши такий успіх касового апарата, вирішили налагодити його масове виробництво. Згодом виробництво було продано Якобу Екерту. А в 1884 виробництво викупив Джон Паттерсон, що і врятувало його від банкрутства. Касові апарати відмінно продавалися, й дуже швидко фірма National Cash Register Company стала відомою на весь світ. 

Подвійний контроль

Така популярність касових апаратів не могла не привернути увагу митарів, які вирішили контролювати й самих власників торгових закладів. Так, касові апарати було вдосконалено, таким чином, що операції фіксувалися на додатковій стрічці — для митарів. У такому вигляді ці пристрої дійшли до наших днів.